CHP MİLLETVEKİLİ CEVDET AKAY

Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 3. maddesi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP Karabük Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, kanunun eşitlik ilkesine aykırılıklar barındırdığının altını çizerken günlük kiralık dairelere plaket asılması konusunun iltimas ve rüşvet konularıyla gündeme geleceğine vurgu yaptı.

CHP MİLLETVEKİLİ CEVDET AKAY

Milletvekili Akay, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında idareye verilen geniş takdir yetkisinin kabul edilemeyeceğinin altını çizerken kanunun lüks konutlara ayrıcalık tanındığını ifade ederek yapılan ayrımcılığa tepki gösterdi.

İdareye Verilen Geniş Takdir Yetkisi Rüşvet, İltimas ve Kayırmayı Gündeme Getirecek

İdareye verilen geniş takdir yetkisinin kabul edilemez olduğunun altını çizen Milletvekili Akay, “Bu turizm amaçlı konutlar kiralanmadan yani sözleşme yapılmadan önce Bakanlıktan izin alınması ve izin sonrasında da bu iznin bir plaketle binanın veya konutun girişinde görünür bir yerine asılması isteniyor. Burada durum şu: Bu plaketin verilmesi idarenin takdir yetkisine bırakılmış, böyle bir durum kabul edilemez. Bu plaketi almanın şartlarının belirlenmesi, kişilere nasıl verileceğinin detaylı olarak belirlemesi gerekir. Belirlenmediği takdirde konuyla alakalı olarak rüşvet, iltimas ve kayırma haberlerini bol bol göreceğiz.” dedi.

Zengine Ayrıcalık Tanınıyor

Lüks konutlara ayrıcalık tanınmasına tepki gösteren Milletvekili Akay, kanunun yürürlüğe girmesiyle ev fiyatlarının daha da artacağını dile getirerek, “Burada kat malikleriyle şahsi irtifak ve intifa hakları var. Konutlar üzerinde muvafakatname alınırken kat malikinden muvafakatname alınması belirtilmiş ama o gayrimenkul üzerinde intifa hakkı kullanan, irtifak hakkı kullanan kişilerin hiç görüşleri alınmamış, burada bir boşluk var, bu boşluğun da doldurulması gerekiyor. Ayrıca, normal konutlarda bütün kat maliklerinin oy birliğiyle muvafakatname arandığı hâlde lüks konutlarda bu muvafakatname aranmıyor; bu, Anayasa'mızın eşitlik ilkesine aykırı normal konut sahibi ile daha üst düzey gelir grupları arasındaki farklılık kabul edilemez. Bu konutlarla ilgili olarak önümüzdeki dönem içerisinde konutların kiralandığı bölgelerde yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalacağız. Bu fiyatlar gerçekten şu ekonomik krizde, ev bulma zorluğu yaşadığımız ortamda halkımızı daha da zorlayacak ve konuyu daha da çıkmaz hâle sokacak.” ifadelerini kullandı.

Düzenleme Gizli Otelcilik Faaliyetine Yol Açacak

Üç bağımsız bölümden fazla binalarda yüzde 25 sınırı getirilmesi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Akay, “Bir kişi yüzde 25 sınırının üstünde izin belgesi alamayacak. Yine, 5'ten fazla bağımsız bölüm olan yerlerde de iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alınması için bütün kat maliklerinin onayı isteniyor. 100 konutlu bir binanın yüzde 25'i 25 daire yapar, 25 daire çok ciddi bir rakam. Butik otellerde en az 10 oda şartı var, 25 daireyi alan tek kişi gizli şekliyle otelcilik faaliyeti yapabilir, bu da otelcilerle haksız rekabeti ortaya koyar.” dedi.

Yurt Dışı Firmaların Komisyon Gelirleri Vergilendirilmiyor

Yurt dışı firmaların komisyon gelirleri vergilendirilmediğini dile getiren CHP’li Akay, “Turizm amaçlı konutların dünya ölçeğindeki cirosu 2023 yılı için 1 trilyon dolar.  Bu evlerin büyük çoğunluğu da çevrim içi firmalar tarafından yapılıyor. Ülkemizde çevrim içi kirama yapan şirketler de genelde yurt dışı firmaları. Bu kanundaki boşluk şu: Bu yurt dışı firmaların komisyon gelirleri vergilendirilmediği için yurt içinde de bu firmaların kurulması teşvik edilmeli ve bu firmalar kurulduğunda da o komisyon gelirleri üzerinden de ilave gelir vergisi alınmalıdır.” şeklinde konuştu.

İSTANBUL (UHA) - SEZGİN AKKOYUN

BELEDİYELER

EKONOMİ